Aquest curs, el grup de sisè, dins del marc de la immersió en el temps, ha encaminat el seu projecte cap a l’energia. Vam començar el curs relacionant-lo amb el que havíem treballat l’any passat: com obtenen energia els éssers vius. A partir d’aquí, hem parlat de l’energia a l’univers i, en aquest segon trimestre ens hem marcat com a objectiu descobrir com funciona l’energia electromagnètica. En el marc del nostre projecte ens agradaria compartir amb vosaltres dues activitats que hem dut a terme aquestes setmanes.
Quan vam tornar de les vacances d’hivern, vam visitar el Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya a Terrassa. Allà vam fer un passeig per la història de l’energia, els diferents tipus que existeixen per finalment poder gaudir de l’experiència d’una gàbia de Faraday. L’energia elèctrica es transporta a través de materials conductors (com el coure o l’aire) i que determinats materials com la ceràmica en son aïllants. Vam poder observar que per generar energia elèctrica fan servir imants molt potents, a través d’uns alternadors. Amb aquesta idea, un cop a l’aula, vam voler investigar sobre el magnetisme i com són les forces que hi actuen. Les idees inicials sobre el magnetisme ens portàvem cap a l’atracció dels materials metàl·lics als imants. Una de les hipòtesis que teníem era que un metall o tenia càrrega positiva o carrega negativa i per això l’imant només l’atrauria per un dels costats. A través de l’experimentació vam comprovar que els imants atrauen pels dos pols i que a més a més no tots els metalls tenien propietats magnètiques.
Com a conclusió dels experiments vam descobrir que l’imant atreia la pols ferromagnètica a través d’una força que era superior a la de la gravetat i que, a més a més, aquesta força magnètica té un límit. Els nostres aprenentatges ara aniran cap a l’energia electromagnètica i com actuen. Gràcies a la sortida al MNACTEC ens ha permès obrir una nova línia d’investigació en el nostre projecte.