De l'escola al món
 
Descobrim la força magnètica

Descobrim la força magnètica

Aquest curs, el grup de sisè, dins del marc de la immersió en el temps, ha encaminat el seu projecte cap a l’energia. Vam començar el curs relacionant-lo amb el que havíem treballat l’any passat: com obtenen energia els éssers vius. A partir d’aquí, hem parlat de l’energia a l’univers i, en aquest segon trimestre ens hem marcat com a objectiu descobrir com funciona l’energia electromagnètica. En el marc del nostre projecte ens agradaria compartir amb vosaltres dues activitats que hem dut a terme aquestes setmanes.

Quan vam tornar de les vacances d’hivern, vam visitar el Museu Nacional de la Tècnica i la Ciència de Catalunya a Terrassa. Allà vam fer un passeig per la història de l’energia, els diferents tipus que existeixen per finalment poder gaudir de l’experiència d’una gàbia de Faraday. L’energia elèctrica es transporta a través de materials conductors (com el coure o l’aire) i que determinats materials com la ceràmica en son aïllants. Vam poder observar que per generar energia elèctrica fan servir imants molt potents, a través d’uns alternadors. Amb aquesta idea, un cop a l’aula, vam voler investigar sobre el magnetisme i com són les forces que hi actuen. Les idees inicials sobre el magnetisme ens portàvem cap a l’atracció dels materials metàl·lics als imants. Una de les hipòtesis que teníem era que un metall o tenia càrrega positiva o carrega negativa i per això l’imant només l’atrauria per un dels costats. A través de l’experimentació vam comprovar que els imants atrauen pels dos pols i que a més a més no tots els metalls tenien propietats magnètiques. 

Com a conclusió dels experiments vam descobrir que l’imant atreia la pols ferromagnètica a través d’una força que era superior a la de la gravetat i que, a més a més, aquesta força magnètica té un límit. Els nostres aprenentatges ara aniran cap a l’energia electromagnètica i com actuen. Gràcies a la sortida al MNACTEC ens ha permès obrir una nova línia d’investigació en el nostre projecte.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.