De l'escola al món
 
Dissenyem amb 3D… i ho imprimim

Dissenyem amb 3D… i ho imprimim

Els alumnes de 5è i 6è ens estem iniciant en el disseny i la impressió amb 3D. Crear des de zero un objecte i poder -lo imprimir ens obre un munt de possibilitats tant pel que fa a deixar anar la imaginació com per donar resposta a una necessitat concreta. Dissenyar és cercar solucions a problemes i és des d’aquest punt de vista del disseny que ens hi enfrontem. S’ha perdut la peça d’un joc a la classe d’I5? Els companys de 6è la poden reproduir. Necessitem una maqueta manipulable per un projecte a 3r? Els companys de 6è  la poden crear.

El curs passat, el 2023-2024, en el marc del projecte Schoolab  l’escola va rebre una impressora 3D i 3 mestres del claustre la formació pertinent. Formats i acompanyats per l’equip de BDNLab ens vam iniciar en el Disseny 3D i vam descobrir les infinites possibilitats que això ens oferia. El grup de sisè va ser el triat com a grup pilot i els resultats van ser sorprenents. Els seus dissenys lliures van arribar a nivells de complexitat que ningú es podia imaginar quan vam començar i el projecte final, retolar l’escola incorporant el Braille,  ens va fer veure el component social i com podíem donar resposta a una situació-problema que nosaltres mateixos vam valorar necessària.

Aquest curs els alumnes de 5è i 6è estem seguint el mateix procés que l’any passat va seguir el grup pilot. En una primera fase ens hem familiaritzat amb el disseny en 3 dimensions amb l’eina on-line Tinkercad. Vam començar amb un clauer amb el nostre nom i hem acabat aquesta primera part amb un disseny lliure i personal. La segona part del curs la dedicarem a tirar endavant el projecte de retolar l’escola amb Braille amb l’objectiu no només de facilitar l’estada a un company com la de visibilitzar una realitat sovint ignorada.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

 

Es parteix d’un esbós que ajuda a concretar les formes bàsiques que caldrà fer servir amb el programa de disseny.   A partir de la combinació de formes bàsiques es va concretant el disseny fins arribar al model final. Per acabar un programa de laminació converteix el disseny al llenguatge de la impressora.   

La impresora 3D

Disposem d’una impressora de material plàstic senzilla, resistent i de fàcil manteniment, tres qualitats que la fan molt adequada per l’entorn escolar. Ens permet convertir en objectes físic els dissenys que anem fent. Aquí tenim una mostra (gravada a càmera ràpida) de com treballa

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

*

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.