“Ha explotat un volcà!!!”, això és el que va compartir encuriosida una nena de bon matí un dia de setembre. Un volcà? Què és un volcà? A on ha passat?… van començar a ploure totes les curiositats de les nenes i els nens de P5. Així doncs, vam decidir seure i encetar una gran conversa sobre aquest assumpte d’actualitat. Vam parlar moltíssim i vam compartir moltes hipòtesis: es pot apagar un volcà amb aigua, no podem tapar el volcà amb pedres, la lava arribarà fins els avions, la lava es trobarà amb l’aigua i s’apagarà però l’aigua del mar s’escalfarà i els peixos es moriran, el volcà arribarà a Barcelona… D’entre totes les hipòtesis, va sorgir el següent interrogant: QUÈ PASSA QUAN XOCA UNA ONADA DE LAVA I UNA ONADA D’AIGUA DEL MAR?, i d’aquest van sorgir les dues preguntes que guiarien el nostre projecte: COM S’ATURA LA LAVA? i D’ON SURT LA LAVA?
Després d’uns dies on el nostre principal objectiu era cercar informació i observar vídeos sobre els volcans, vam proposar construir nosaltres mateixos i mateixes una maqueta de volcà! Primer de tot vam pensar com la podríem fer i quins materials necessitaríem, i entre totes i tots els vam escriure. Va ser un treball minuciós i col·laboratiu, però vam aconseguir construir la nostra pròpia maqueta. Amb aquest, vam fer el nostre primer experiment sobre els volcans, i vam poder observar i concloure que quan la lava arriba al mar, es converteix en sòlida i forma una pedra. Ara ja només ens faltava resoldre l’altre gran dubte: d’on surt la lava? Amb l’ajuda de llibres i contes vam descobrir molta informació sobre els volcans: algunes de les seves parts, els tipus de volcans segons la seva erupció, entre d’altres. I vam dur a terme el segon gran experiment que ens va ajudar a entendre molt millor l’origen del magma. El resultat? La calor fa que la lava es torni líquida i surti del volcà per la ximeneia.
La calor transforma l’estat de la lava, però només la lava? Aprofitem el dia de la cuina i descobrim que altres materials també canvien d’estat amb la calor. La mantega amb la calor de les nostres mans es torna líquida i sembla oli.