De l'escola al món
 
QUÈ PASSA SI XOCA UNA ONADA DE LAVA I UNA ONADA D’AIGUA DEL MAR? 

QUÈ PASSA SI XOCA UNA ONADA DE LAVA I UNA ONADA D’AIGUA DEL MAR? 

 

“Ha explotat un volcà!!!”, això és el que va compartir encuriosida una nena de bon matí un dia de setembre. Un volcà? Què és un volcà? A on ha passat?… van començar a ploure totes les curiositats de les nenes i els nens de P5. Així doncs, vam decidir seure i encetar una gran conversa sobre aquest assumpte d’actualitat. Vam parlar moltíssim i vam compartir moltes hipòtesis: es pot apagar un volcà amb aigua, no podem tapar el volcà amb pedres, la lava arribarà fins els avions, la lava es trobarà amb l’aigua i s’apagarà però l’aigua del mar s’escalfarà i els peixos es moriran, el volcà arribarà a Barcelona… D’entre totes les hipòtesis, va sorgir el següent interrogant: QUÈ PASSA QUAN XOCA UNA ONADA DE LAVA I UNA ONADA D’AIGUA DEL MAR?, i d’aquest van sorgir les dues preguntes que guiarien el nostre projecte: COM S’ATURA LA LAVA? i D’ON SURT LA LAVA? 

Després d’uns dies on el nostre principal objectiu era cercar informació i observar vídeos sobre els volcans, vam proposar construir nosaltres mateixos i mateixes una maqueta de volcà! Primer de tot vam pensar com la podríem fer i quins materials necessitaríem, i entre totes i tots els vam escriure. Va ser un treball minuciós i col·laboratiu, però vam aconseguir construir la nostra pròpia maqueta. Amb aquest, vam fer el nostre primer experiment sobre els volcans, i vam poder observar i concloure que quan la lava arriba al mar, es converteix en sòlida i forma una pedra. Ara ja només ens faltava resoldre l’altre gran dubte: d’on surt la lava? Amb l’ajuda de llibres i contes vam descobrir molta informació sobre els volcans: algunes de les seves parts, els tipus de volcans segons la seva erupció, entre d’altres. I vam dur a terme el segon gran experiment que ens va ajudar a entendre molt millor l’origen del magma. El resultat? La calor fa que la lava es torni líquida i surti del volcà per la ximeneia. 

La calor transforma l’estat de la lava, però només la lava? Aprofitem el dia de la cuina i descobrim que altres materials també canvien d’estat amb la calor. La mantega amb la calor de les nostres mans es torna líquida i sembla oli.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.