De l'escola al món
 
EL MISTERI DEL GEL DE L’ANTÀRTIDA

EL MISTERI DEL GEL DE L’ANTÀRTIDA

La classe de 3r estem investigant el gel de l’Antàrtida, tan el continental com l’oceànic i volem compartir les nostres indagacions

Primer vam investigar les mescles. Vam fer hipòtesis i vam experimentar fent mescles homogènies i heterogènies, que també es diuen dissolucions. Vam aprendre que l’aigua amb sal és una dissolució o mescla homogènia perquè la sal es dissol i desapareix en l’aigua.

       

Després vam fer un altre experiment. Vam congelar aigua dolça i aigua marina. A continuació, vam preparar una dissolució de colorant i el vam abocar sobre els dos blocs de gel: el d’aigua dolça i el d’aigua marina.

El colorant va relliscar per sobre del bloc de gel d’aigua dolça i va quedar sobre la safata. El colorant que vam abocar sobre el bloc de gel d’aigua marina va entrar i es va quedar dins del gel.

Per entendre bé el que havia passat vam fer hidro-representacions. Per grups, vam representar els estats de l’aigua: sòlid, líquid i gas. Nosaltres fèiem de molècules d’aigua. Si fèiem d’aigua congelada ens ajuntàvem i no ens movíem. Quan fèiem d’aigua líquida ens ajuntàvem però ens movíem fent voltes. Quan representàvem el vapor ens movíem separats i movent-nos molt per tot arreu.

Després vam introduir un element a la nostra representació que representava la sal.  Quan representàvem l’aigua líquida i abocaven sal agafàvem la sal com si s’hagués dissolt amb nosaltres que érem les molècules d’aigua. Si fèiem de gas, la sal la deixàvem al terra com quan la sal es queda en el recipient; quan nosaltres fèiem que ens evaporàvem i ens convertíem en gas. I quan fèiem gel ens ajuntàvem però les partícules de sal es quedaven al mig, entre nosaltres, deixant petits espais.

Vam fer vídeos i els vam comentar per entendre bé el que havia passat a l’experiment i ens va ajudar molt per comprendre l’experiment del gel i del colorant. D’aquesta manera vam poder respondre la pregunta:

Com és que ha entrat el colorant en el gel d’aigua marina?

El colorant entra dins del bloc de gel d’aigua marina pels espais que deixa la sal que està entre les molècules d’aigua. En canvi, el colorant no pot relliscar per la superfície del bloc de gel d’aigua dolça perquè les molècules d’aigua estan molt juntes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.